Ένα βήμα πίσω από τις ΗΠΑ στο Ιράν

40

(Mandel Ngan/Pool via AP)

19.09.2019, 23:04

Μετά τις απειλές, τις ανακοινώσεις για… αδιάσειστα στοιχεία και τις πολεμικές ιαχές η Ουάσινγκτον φαίνεται πως επιχειρεί μερική αποκλιμάκωση στην κρίση με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η σημερινή επίσκεψη – εξπρές σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν είχε τα μεγάλα λόγια περί βεβαιότητας για την ανάμειξη της Τεχεράνης στις επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Αντιθέτως, ο υπουργός του Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ευνοεί μία «ειρηνική λύση» με το Ιράν.

Ο Πομπέο συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον πρίγκιπα διάδοχο του Εμιράτου, Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την υπάρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Στη Σαουδική Αραβία, χθες Τετάρτη, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ένα «πραγματικό τεστ» για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν.

Παράλληλα, σήμερα, μετά τις επικρίσεις οι ΗΠΑ, εις ένδειξη καλής θέλησης, αποφάσισαν να εκδώσουν βίζα για να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών της Τεχεράνης Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προκειμένου να συμμετέχουν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Διαρροές από το Πεντάγωνο

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ανώνυμες διαρροές από αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι οποίοι υποστήριζαν πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μαζί με τη Σαουδική Αραβία να μετριάσουν την «από βορρά» απειλή.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους αλλαγές στα αμυντικά συστήματα της Σ. Αραβίας εξετάζονται.

Στο ναυτικό συνασπισμό των ΗΠΑ και τα ΗΑΕ

Η… είδηση της ημέρας, πάντως, έρχεται από τα Εμιράτα, τα οποία ανακοίνωσαν, μία ημέρα μετά τη Σαουδική Αραβία πως έγιναν μέλος του ναυτικού στρατιωτικού συνασπισμού που έχουν ιδρύσει οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Επισήμως, στόχος του συνασπισμού είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο, όμως η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα ακόμη μήνυμα προς την Τεχεράνη. 

Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που εκτιμούν ότι ο συνασπισμός αυτός, που δημιουργήθηκε έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσινγκτον, μπορεί να χρησιμεύσει στις ΗΠΑ ως βήμα επίθεσης τα εδάφη του Ιράν.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM