Ένα νέο σωματίδιο «φάντασμα» εμφανίστηκε στο Large Hadron Collider του CERN

147

Οι επιστήμονες στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής της Cern στη Γενεύη διερευνούν την εμφάνιση ενός παράξενου και απροσδόκητου νέου σωματιδίου κατά τη διάρκεια πειραμάτων στο Large Hadron Collider.Οι ερευνητές στον ανιχνευτή πολλαπλών χρήσεων του Compact Muon Solenoid (CMS) του μηχανήματος έχουν εντοπίσει περίεργες προσκρούσεις στα δεδομένα τους που μπορεί να είναι η ταυτότητα ενός άγνωστου σωματιδίου που έχει πάνω από το διπλάσιο της μάζας ενός ατόμου άνθρακα.
Η εμφάνιση ενός τέτοιου μυστηριώδους σωματιδίου έχει ενθουσιάσει αλλά και μπερδέψει τους φυσικούς . Προς το παρόν, καμία από τις υπάρχουσες θεωρίες της πραγματικότητας δεν περιλαμβάνει το σωματίδιο.
«Θα έλεγα ότι οι θεωρητικοί είναι ενθουσιασμένοι και οι πειραματιστές είναι πολύ δύσπιστοι», δήλωσε ο Alexandre Nikitenko, θεωρητικός της ομάδας CMS που εργάστηκε στα δεδομένα. «Ως φυσικός πρέπει να είμαι πολύ επικριτικός, αλλά ως συγγραφέας αυτής της ανάλυσης πρέπει να είμαι αισιόδοξος».Οι ανώτεροι επιστήμονες έχουν προγραμματίσει μια ομιλία αυτή την Πέμπτη, κατά την οποία ο Nikitenko και ο συνάδελφός του Yotam Soreq θα περιγράψουν πώς εντοπίστηκαν τα χτυπήματα στα δεδομένα CMS, ενώ αναζητούσαν στοιχεία για έναν ελαφρύτερο ξάδερφο του μποζόνιου Higgs, το απροσδιόριστο σωματίδιο που ανακαλύφθηκε στο LHC το 2012.