Αντιπαράθεση για το τίμημα της παράτασης της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

64

Για «ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου» και για ζητήματα «διαφάνειας και χρηστής διοίκησης» κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση με αφορμή το αεροδρομίο «Ελ. Βενιζέλος» και την αρχική παράταση της παραχώρησής του που δεν προχώρησε λόγω της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που έκρινε χαμηλό το τίμημα. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι η αρμοδιότητα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οδήγησε σε αύξηση του τιμήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ έγινε «απόπειρα παράτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών σε εξευτελιστική τιμή, η οποία δεν ολοκληρώθηκε χάρη στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προσθέτοντας ότι το θέμα «εγείρει αμείλικτα ερωτήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης». Η ΝΔ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση επιχείρησε να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια, έναντι μόλις 483 εκατ. ευρώ» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Με συνέπεια το αεροδρόμιο να δοθεί τελικά έναντι τιμήματος 1,115 δισ. ευρώ. Δηλαδή 131% παραπάνω από την αρχική τιμή!». Ισχυρίζεται ακόμα πως «όσο η κυβέρνηση -και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών- σιωπά, τόσο θα επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου».

Στην απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι αυξήθηκε το τίμημα της παράτασης της παραχώρησης, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση έστειλε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου ήταν αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ» και πως «η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επιπλέον υποστηρίζει ότι «η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, πράγματι, θεώρησε ότι το τίμημα πρέπει να αυξηθεί από 484 σε 1,115 εκατ. ευρώ». Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το όλο γεγονός «συνέβη επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 2015 για την αποτίμηση της παράτασης», ενώ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ, ζήτησε την αναθεώρηση των στοιχείων».

Πηγή: 902.GR