Βρίσκει «ταυτότητα» δημιουργίας και κυριαρχίας ο Ηρακλής

30

Είναι μια από τις ομάδες της Football League που «χτίστηκε» εκτός… συμβατών ημερομηνιών. Βέβαια με την καθυστέρηση της πρεμιέρας, αναμένεται να εμφανιστεί φορμαρισμένος και πιο «φρέσκος» από τους αντιπάλους του.

Τα άλματα που έχει κάνει ο Ηρακλής δεν περιορίζονται στο διοικητικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό κομμάτι. Είναι φανερά και στις τέσσερις γραμμές. Ιδιαίτερα στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι, αυτό με τον Απόλλωνα Σμύρνης και σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις της ομάδας, φιλικές ή επίσημες, κόντρα σε Αιγινιακό και Θύελλα Καμαρίου, η βελτίωση του Ηρακλή ήταν εντυπωσιακή.

Οι προβλέψεις-προσδοκίες του Αλέκου Βοσνιάδη επιβεβαιώθηκαν, ο 57χρονος τεχνικός όμως τονίζει πως η ομάδα μπήκε στον σωστό δρόμο, αλλά έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Και η αλήθεια είναι πως στόχος του αποτελεί το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο κόντρα στον Απόλλωνα να μεγαλώσει χρονικά ει δυνατόν σ’ όλο το 90λεπτο.

Η «Μ» καταγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά του Ηρακλή όπως διαμορφώνονται βάσει της εικόνας του πρώτου μέρους του τελευταίου τεστ. Χαρακτηριστικά απαραίτητα για να φτάσει στην εκπλήρωση του στόχου, την κατάκτηση του εισιτηρίου ανόδου. Κατά γενική ομολογία η «ταυτότητα» που αποκτά ο φετινός Ηρακλής ξεχωρίζει για τη δημιουργία και την κυριαρχική θέση του έναντι του αντιπάλου στις τέσσερις γραμμές.

1) Πίεση ψηλά που οδηγεί στο λάθος

Ιδιαίτερα στο Καυτανζόγλειο ο Ηρακλής θα συναντήσει στα περισσότερα παιχνίδια διπλή ζώνη άμυνας από τους αντιπάλους του. Οι «κυανόλευκοι» φαίνεται πως θα ακολουθήσουν την τακτική της πίεσης πολύ ψηλά στην αντίπαλη άμυνα, τόσο προς τους στόπερ με τον φορ και τον επιτελικό τους μέσο, όσο και στους ακραίους μπακ με τους εξτρέμ. Ήταν χαρακτηριστικό πως κόντρα στον Απόλλωνα, η τετράδα Πασά (φωτό), Ντούνη, Κλέιτον και Χασομέρη σχημάτισε ακόμη και ευθεία ασκώντας ταυτόχρονη πίεση στην τετράδα άμυνας του αντιπάλου, ωθώντας τη στο λάθος. Από μια τέτοια τακτική αντιμετώπιση προήλθε και το γκολ του Κλέιτον άλλωστε.

2) Η υπεραριθμία που «πνίγει» τον αντίπαλο

Ο Ηρακλής έπαιξε κάθετα. Το χρειάζεται και από τον άξονα και από τα άκρα, απ’ όπου μπορεί να αποκτήσει περισσότερη δημιουργία σταδιακά. Θα στηριχθεί και εκεί για να διασπάσει αντίπαλες πολυπρόσωπες άμυνες. Κόντρα στον Απόλλωνα στο πρώτο μέρος προσπάθησε και δημιούργησε υπεραριθμία από τα άκρα. Χιντζίδης από αριστερά και Κουτρομάνος (φωτό) από δεξιά, πολλές φορές ανέβηκαν αποκτώντας δημιουργικό ρόλο και συμβολή στο «χτίσιμο» παιχνιδιού από τις πτέρυγές τους, βάζοντας αυτόματα πιο κοντά στην περιοχή Ντούνη και Πασά. Σε συνδυασμό με την πίεση που άσκησε ο Ηρακλής ψηλά, έδειξε μια σαφή πρόθεση να «πνίξει» τον αντίπαλο.

3) Η πολύτιμη «σιγουριά» σε κέντρο και άμυνα

Θα χρειαστεί επιθετικά «όπλα» μεν, όμως θεωρητικά διαρκώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της αντεπίθεσης σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού. Η δουλειά είναι συλλογική και δε μπορεί να εστιάσει κανείς μόνο στο παραγωγικό κομμάτι. Ο Ηρακλής έδειξε να έχει την υπερπολύτιμη «σιγουριά» στο κέντρο σε ανασταλτικό επίπεδο, αλλά και κυκλοφορίας με τους Μουμίν (φωτό) και Παναγιωτούδη. Όποτε δε κλήθηκαν οι στόπερ να επέμβουν το έκαναν επιτυχώς. Με δυνατό το ανασταλτικό κομμάτι από τη μέση και πίσω, ο Ηρακλής και απέτρεψε στον αντίπαλο να απειλήσει, αλλά και πολλαπλασίασε τις δικές του επιθετικές προοπτικές δημιουργίας φάσεων.

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (17/10)

Πηγή: METROSPORT.GR