Γιατί ο Ιερώνυμος επιμένει να λέει, «εγώ θα μιλήσω τελευταίος»

31

Ως παραπομπή στις καλένδες ερμηνεύεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει διάλογος για το θέμα της συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», δήλωσε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου κήρυξε την έναρξη του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής, για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την καταρχήν συμφωνία του με τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε και προχθές την ίδια δήλωση από τη Λιβαδειά, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αύριο πάντως ξεκινούν οι τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις για τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εξαγγέλθηκε, από τον πρωτοσύγκελλο Συμεών, ότι θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 27 Νοεμβρίου.

«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε τους ιεράρχες», δήλωσε ο Μητροπολίτης Καισαριανής και Βύρωνα, σχολιάζοντας την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για τη στάση του Αρχιεπισκόπου να συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, σχολίασε ότι «θα τον κρίνει η εκκλησιαστική ιστορία και αναφερόμενος γενικότερα στη συμφωνία σημείωσε πως «η συμφωνία έγινε ερήμην μας».

Κληθείς να δώσει «συμβουλή» στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους κάλεσε να αποκτήσουν «εκκλησιαστικό ήθος», ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η ιεραρχία και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο είπε πως «τα παραπτώματα δεν παραγράφονται ούτε με το θάνατο», στην περίπτωση της Εκκλησίας.

«Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε κερδισμένος, απάντησε πως «αν στηριχτεί στο στήριγμά του, που είναι η Ιεραρχία, θα βγει κερδισμένος».

Για αδικία εναντίον του Αρχιεπισκόπου έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση .Ο κ. Μάξιμος σχετικά με την εκρηκτική συνεδρίαση της Ιεραρχία της Παρασκευής είπε χαρακτηριστικά πως «έγινε μια αδικία αυτές τις ημέρες. Εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος ως αλαζόνας, ο οποίος δεν άφησε κάποιους Αρχιερείς να μιλήσουν. Αυτό δεν είναι ούτε σωστό, αλλά ούτε δίκαιο!» εξηγώντας πως κάποιοι αρχιερείς παραβίασαν τον κανονισμό της Συνόδου θέλoντας να εκφωνήσουν εισήγηση εκτός ημερησίας διατάξεως.

«Οι Αρχιερείς που παίρνουν τον λόγο σύμφωνα με τον κανονισμό έχουν συγκεκριμένη ώρα να μιλήσουν, και επίσης δεν επιτρέπεται να εκφωνήσουν εισηγήσεις και να αγορεύσουν. Το λέω αυτό γιατί παραπονέθηκε ο Άγιος Μεσσηνίας, αλλά κατ΄ εμέ κακώς παραπονέθηκε, διότι ομίλησε περισσότερο απ΄ όλους και δεύτερον ο ίδιος είπε ότι θέλει να διαβάσει την εισήγησή του, και αυτό από τον κανονισμό της Συνόδου απαγορεύεται. Άρα λοιπόν δεν τον αδίκησε κάποιος, μίλησε περισσότερο απ’ όλους και μάλιστα το έκανε κατά παράβαση των άρθρων που διέπουν τον κανονισμό της Συνόδου».

Πηγή: PROTOTHEMA.GR