ΗΠΑ προς VMRO: Αφήστε τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα

58

Επιστολή του του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί της πρότασης του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για αναθεώρηση του Συντάγματος. Προς το παρόν, δεν έχει διαπιστωθεί καμία μετατόπιση βουλευτή προς τη γραμμή Ζάεφ, την ώρα που αναζητούνται επειγόντως οκτώ βουλευτές για να περάσει η κυβερνητική πρόταση. Στο θέμα παρενέβησαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το σκηνικό και βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα κι ευημερία της περιοχής. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να εκφράσει την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα στο δημοψήφισμα, αλλά και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ζητά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, απαλλαγμένοι από πιέσεις και απειλές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του συνασπισμού σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης, ή άλλη μορφή εξαναγκασμού» σημειώνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO – DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της Μακεδονίας από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».

«Είναι ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί»

Στην επιστολή του, o Αμερικανός υπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως δεν υπήρχε κάποιου άλλου είδους «καλύτερη συμφωνία» στο τραπέζι, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν συμβιβασμού και αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της περιοχής. Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία, δεν θεωρούμε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες».

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης Ζάεφ για αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Προς το παρόν, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την αλλαγή του Συντάγματος υπολογίζονται σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Μολαταύτα, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Σχετικά Tags

ΗΠΑ ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ VMRO Συμφωνία Πρεσπών Δημοψήφισμα Σκόπια

Πηγή: NEWS.GR