Η Πρώτη Μέρα της Ελεύθερης Μαριχουάνας στον Καναδά

102


Bloomberg via Getty Images

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρέθηκα στο πρώτο κατάστημα πώλησης μαριχουάνας στο Μοντρεάλ, γωνία StCatherine και Metcalfe. Ήταν ένα νεφοσκεπές πρωινό με τσουχτερό φθινοπωρινό κρύο, που δεν εμπόδισε τους εκατοντάδες χρήστες να στηθούν στην ουρά για να πάρουν τα δικαιούμενα γραμμάρια της φυσικής ναρκωτικής ουσίας, η οποία νομιμοποιήθηκε με ομοσπονδιακό νόμο από την κυβέρνηση του Τζάστιν Τρυντώ πρίν απο πέντε μήνες. Ο νόμος είχε περάσει από τη Βουλή και είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία αλλά την Τετάρτη 17/10/2018 ήταν η πρώτη μέρα της εφαρμογής του.  

Νεαροί και νεαρές αλλά και σοβαροφανείς κύριοι με κοστούμια και κυρίες με ταγιέρ είχαν στηθεί στην ουρά που έφτανε το ενάμισι χιλιόμετρο, για να γιορτάσουν την απελευθέρωση της κάνναβης, αγοράζοντας το μερτικό τους απο την κρατική Εταιρεία Κάνναβης του Κεμπέκ (Société québécoise du cannabis). Είναι πραγματική ειρωνεία που τα τυχερά παίγνια, το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τώρα η μαριχουάνα πωλούνται από κρατικά καταστήματα στο Κεμπέκ και σε όλες τις επαρχίες του Καναδά. 

Η κυβέρνηση Τρυντώ αποφάσισε να νομιμοποιήσει την ελεύθερη  χρήση της μαριχουάνας, που ήδη είχε επιτραπεί από χρόνια για ιατρικούς μόνο λόγους. Ο Τζάστιν Τρυντώ παρά τις αντιρρήσεις των συντηρητικών προχώρησε στην προεκλογική του υπόσχεση προσπαθώντας να δείξει ένα νεανικότερο προφίλ αλλά και εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο ποσόν από τη φορολογία της ναρκωτικής ουσίας, που αναμένεται να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια ετησίως. 

Χαμογελαστά πρόσωπα περίμεναν στην ουρά μιλώντας με ευθυμία : «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που νομιμοποιήθηκε η χρήση της μαριχουάνας κι έτσι αποποινικοποιήθηκε μια ουσία που είναι λιγότερο βλαβερή από το αλκοόλ και το τσιγάρο», μου είπε η νεαρή Μάγκι με την πράσινη μπλούζα και τ’ ατίθασα μαλλιά. «Τώρα θα αποφυλακισθούν άτομα που μπήκαν στη φυλακή γιατί κουβαλούσαν πάνω τους μερικά γραμμάρια κάνναβης. Αυτή ήταν μεγάλη αδικία»

Ο φίλος της ο Μπόμπ είναι περισσότερο μελετημένος πάνω στο ζήτημα  γι αυτό θα μου αναλύσει: «Επιτέλους, ελευθερώθηκε η χρήση της κάνναβης, μιας ουσίας που δεν είναι τόσο βλαβερή όσο θέλουν να ακούγεται. Θα σταματήσουν να δαπανώνται κονδύλια για την αντιμετώπιση των χρηστών της μαριχουάνας, που έφταναν μέχρι 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αυτά τα χρήματα μπορούν να επενδυθούν στην εκπαίδευση ή στο εθνικό σύστημα υγείας που πάσχει». Σε ερώτησή μου αν θα του άρεσε τα παιδιά του να καπνίσουν μαριχουάνα ελεύθερα όπως εκείνος, ο Μπόμπ απάντησε: « Θα προσπαθήσω να εμποδίσω τα παιδιά μου από τη χρήση μαριχουάνας, όπως θα προσπαθήσω να τα αποτρέψω από τη χρήση του αλκοόλ και του τσιγάρου. Είναι έξεις που δεν κάνουν καλό στο άτομο».   

Οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν την κάνναβη όχι μόνο από τα ειδικά καταστήματα αλλά και από το ίντερνετ. Θα πρέπει βέβαια να αποδεικνύουν την ηλικία τους με ταυτότητα την ώρα της παράδοσης κατ’ οίκον.  

Οι τρεις τύποι της κάνναβης που πουλιούνται στον Καναδά είναι  IndicaSativa και Hybrid, σε σκόνη, σε αποξηραμένο φυτό αλλά και σε τσιγάρα. Επίσης, λάδι απο κάνναβη, σπρέι και χαπάκια  είναι ήδη στη διάθεση του κοινού.Ο τύπος Indica είναι για ηρεμία και χαλάρωση, ο τύπος Sativa δημιουργεί χαϊλίκι, ο τύπος Hybrid είναι ένα μείγμα των δύο καταστάσεων. 

Η νομιμοποίηση της εμπορίας και χρήσης της μαριχουάνας έχει διχάσει την κοινωνία του Καναδά. Οι μεγαλύτεροι και σοβαρότεροι διαμαρτύρονται πως η απελευθέρωση της κάνναβης θα καταστήσει τον Καναδά κέντρο ναρκωτικών της Βόρειας Αμερικής, προσελκύοντας το οργανωμένο έγκλημα. Οι υπουργοί του Τζάστιν Τρυντώ διατείνονται πως πρόκειται για την πραγματοποίηση μιας προεκλογικής εξαγγελίας, τονίζοντας ότι είναι ιστορική απόφαση ανάλογη με τη νομιμοποίηση του αλκοόλ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους δήμους του Μόντρεαλ απαγορεύτηκε η χρήση της μαριχουάνας στους δρόμους, ενώ κάποιες πολυκατοικίες επίσης δεν επιτρέπουν το κάπνισμα της κάνναβης στα διαμερίσματα των ενοίκων. 

Πάντως, εδώ το Μαριχουάνα Start είναι η νέα εποχή της ναρκωτικής ελευθερίας στον απέραντο και αχανή Καναδά.

Πηγή: HUFFINGTONPOST.GR