Κατρούγκαλος: Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο η Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα

5

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αμέσως μετά να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην έχουμε διακοπή αυτής της ανοδικής πορείας της οικονομίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «είναι η ώρα να δει ο Ελληνας στην τσέπη του μια διαφορά. Μην ακούει μόνο ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που βελτιώνονται».

Στη συνέντευξή του, που παραχώρησε λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι επ’ ευκαιρία της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθηνών-Σκοπίων, ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσδιόρισε ως το έσχατο όριο να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, εάν η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σημείωσε ότι το χρονικό πεδίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια, γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής έναρξή του, καθώς εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα. Εκανε λόγο για μια πολιτική αναθεωρητισμού και βερμπαλισμού από την τουρκική πλευρά που δεν αποδίδει, και επισήμανε πως η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στη διπλωματία.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι Τούρκοι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε την εγρήγορση της χώρας μας για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Τέλος, σε ερώτηση για την υπόθεση με τον θάνατο του Ελληνα ομογενούς στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις διπλωματικές αρχές της γειτονικής χώρας. Οι προτεραιότητές μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδερφών μας εκεί και με σεβασμό στα δύο πρώτα να προστατεύσουμε και τις σχέσεις των δύο χωρών».

Πηγή: PROTAGON.GR