Ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο (φωτό, βίντεο)

4

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σκέλος της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής άσκησης του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η «Trident Juncture 2018», όπως ονομάζεται η γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση, διεξάγεται με επίκεντρο τη Νορβηγία αλλά ουσιαστικά λαμβάνει χώρα σε όλο τον βόρειο τομέα της Συμμαχίας. Η άσκηση έρχεται λίγο καιρό μετά την ανάλογη δραστηριότητα της Ρωσίας. Βέβαια, η ρωσική στρατιωτική άσκηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη καθώς συμμετείχαν 300.000 στρατιώτες.

Στην προαναφερθείσα άσκηση του ΝΑΤΟ συμμετέχουν συνολικά 50.000 άτομα, 65 πολεμικά πλοία, 250 μαχητικά αεροσκάφη (ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16), 10.000 οχήματα διαφόρων τύπων, από 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συν τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοιάζει την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας από μια υποτιθέμενη επίθεση.

Το γεγονός και μόνο ότι η Νορβηγία συνορεύει με τη Ρωσία, ερμηνεύεται από διάφορους αναλυτές ως ένα μήνυμα προς την Μόσχα. Εξάλλου, η Ρωσία φρόντισε να δείξει την ενόχλησή της για την πραγματοποίηση της άσκησης δίπλα στα σύνορά της. «Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά μας, έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η άσκηση είναι «προσομοίωση επιθετικής στρατιωτικής δράσης».

[embedded content]
Ρεπορτάζ του Euronews για την άσκηση του ΝΑΤΟ

Οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ήδη πετυχημένη η άσκηση, πολλές ημέρες πριν από την ολοκλήρωσή της (7 Νοεμβρίου), καθώς έχει επιτευχθεί μια τόσο συντονισμένη επιχείρηση μεταφοράς τόσο μεγάλου στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε μια τοποθεσία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραφαν ισλανδικά ΜΜΕ: ότι μόνο η αμερικανική ναυτική δύναμη είναι τόσο μεγάλη, που φέρεται να κατανάλωσε σχεδόν όλη την ποσότητα και τα αποθέματα μπύρας που υπήρχαν στο Ρέκιαβικ!

Πηγή: PONTOS-NEWS.GR