Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Κώστα Μπακογιάννη

2

Σήμερα το απόγευμα ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοινώνει και επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Οτι δηλαδή είναι εκείνος που τελικά εξασφάλισε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, για τον δήμο που -όχι άδικα- χαρακτηρίζεται το νούμερο ένα εφαλτήριο ανέλιξης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προσεγγίσει διερευνητικά για τον Δήμο Αθηναίων την Ολγα Κεφαλογιάννη. Κάτι που ισοδυναμούσε ουσιαστικά με πρόταση προς την πρώτη σε σταυρούς βουλευτή της Α΄ Αθήνας. Γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έβλεπε θετικά μια πιθανή υποψηφιότητα στην Αθήνα του ανιψιού του, του οποίου το όνομα ακουγόταν ήδη τότε δυνατά.

Εκείνη την περίοδο είναι που οι διαρροές από την Πειραιώς στα μέσα ενημέρωσης για πιθανή υποψηφιότητα της κ. Κεφαλογιάννη έγιναν πιο έντονες, ενώ η ίδια μιλώντας δημοσίως δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια, αλλά κρατούσε προσεκτική στάση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Θυμίζουμε τη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» (21.4.2018), όπου σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει χαρακτηριστικά πως «είναι υποχρέωσή μου, απέναντι στους Αθηναίους που με ψήφισαν, να δουλεύω και να σκέφτομαι για την πόλη μου», προσθέτοντας ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση «είναι για εμένα αυτή τη στιγμή εκτός χρόνου».

Οσο για τις προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ανιψιού του, πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν που ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», αποκλείσει την Ντόρα Μπακογιάννη από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

Ο ίδιος είχε επικαλεστεί την καταπολέμηση της οικογενειοκρατίας, αλλά στελέχη της Ν.Δ. έβλεπαν την κίνηση αυτή ως την πρώτη πράξη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να θέσει σε αποστρατεία ιστορικά στελέχη της παράταξης στο όνομα της ανανέωσης και να ελέγξει έτσι το εσωκομματικό τοπίο. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση που είχαν εκφράσει στην «Εφ.Συν.» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Κώστα Καραμανλή (13.9.2018, «Ποιος εκνεύρισε τον Καραμανλή»), κατά την οποία ενέτασσαν τον αποκλεισμό της κ. Μπακογιάννη σε έναν γενικότερο σχεδιασμό του Κυρ. Μητσοτάκη με στόχο να απαλλαγεί από την παλιά ηγετική ομάδα του κόμματος.

«Πακέτο» Ντόρα, Κώστας

Αντίστοιχη μεταχείριση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε αρχικά και στον νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Το είχε άλλωστε επιβεβαιώσει και η Μαρία Σπυράκη. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είχε ρωτηθεί (ΣΚΑΪ, 4.12.2017) αν ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη «έχει να κάνει και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εχει να κάνει και με τον Κώστα Μπακογιάννη, για παράδειγμα;». Και είχε απαντήσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε σαφώς στην ‘‘Καθημερινή’’ πως δεν μπορεί να δίνεται η εικόνα ότι η διακυβέρνηση του τόπου είναι μια οικογενειακή υπόθεση».

Τελικά όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε με την πλευρά (Ντόρας και Κώστα) Μπακογιάννη σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων και η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην πρωτεύουσα κλείδωσε. Κάτι που δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με την επικείμενη «μετάθεση» της Ντ. Μπακογιάννη από την εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών σε αυτήν των Χανίων, αναφορικά με την οποία και η ίδια επιβεβαίωσε (ρ/σ «24/7», 15.10.2018) ότι θα είναι «πιθανότατα υποψήφια στα Χανιά». Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε στον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, που είχε δηλώσει «παρών» για τον Δήμο Αθηναίων, το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής. «Αδειασε» όμως την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οσο για τον Κώστα Μπακογιάννη, νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχο Καρπενησίου την περίοδο 2011-2014, τώρα επιλέγει να θέσει υποψηφιότητα για ένα αξίωμα το οποίο ξέρει ότι -εφόσον εκλεγεί- προσφέρει την προβολή και τη διοικητική εμπειρία που απαιτεί η αναρρίχηση στην κομματική ιεραρχία. Ο ίδιος σήμερα διαψεύδει μεν αυτό το σενάριο, αλλά χωρίς να το αποκλείει και κατηγορηματικά.

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση αν ο δήμος θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την ηγεσία της Ν.Δ. («Πρώτο Θέμα», 24.9.2018), ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει, ο Θεός γελάει», προσθέτοντας: «Ολοι μα όλοι προήλθαν από την πολιτική. Εγώ από την Αυτοδιοίκηση. Θυμάμαι τον Αποστόλου, τον χτεσινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που μου έλεγε πως συντόμως θα την κοπανήσω προς τη μεγάλη πολιτική σκηνή. Τελικά εκείνος την κοπάνησε. Εγώ συνέχισα». Ωστόσο τα παραδείγματα στελεχών της Ν.Δ. (και όχι μόνο) που έφτασαν, περνώντας από τον Δήμο της Αθήνας, να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματός τους είναι γνωστά.

● Πάμε να τα θυμηθούμε:

Ο Μιλτιάδης Εβερτ (1.1.1987-14.5.1989) εξελέγη το 1993 αρχηγός της Ν.Δ., αλλά δεν κατάφερε να γίνει και πρωθυπουργός, αφού έχασε στις εκλογές του 1996 από τον Κώστα Σημίτη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (1.1.1995-31.12.1998 και 1.1.1999-31.12.2002) έφτασε να θέσει το 2009 υποψηφιότητα για την αρχηγία της Ν.Δ., αλλά αποσύρθηκε για να στηρίξει τελικά τον Αντώνη Σαμαρά. Και τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη (1.1.2003-14.2.2006) τρία χρόνια μετά την εκλογή της στον δήμο ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και το 2009 διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος, την οποία κατέκτησε τελικά ο Αντ. Σαμαράς, συμμαχώντας με τον Δ. Αβραμόπουλο. Αλλά και ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, διεκδίκησε την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., την οποία κατέκτησε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο ίδιος, έχοντας πια περάσει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι σήμερα μέλος του Πολιτικού του Συμβουλίου.

 

Έντυπη έκδοση

Πηγή: EFSYN.GR