«Χρυσωρυχείο» ήταν το Μουντιάλ για τη Ρωσία, έφερε έσοδα 14,5 δισ. δολάρια

38

Σωρευτικά έσοδα που αγγίζουν σχεδόν το 1% του ετήσιου ΑΕΠ της Ρωσίας απέφερε στη χώρα η διοργάνωση του Μουντιάλ, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

«Το συνολικό αποτέλεσμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ρωσικό ΑΕΠ από το 2013 μέχρι το 2018 έφτασαν συνολικά τα 952 δισ. ρούβλια (14,52 δισ. δολάρια) ή περίπου το 1% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Παρότι το τουρνουά άρχισε να επηρεάζει το ΑΕΠ ήδη από το 2013, πάνω από το 50% του συνολικού αποτελέσματος υπολογίζεται για το 2017 — 2018. Σε αυτά τα χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ ανερχόταν στο 0,4% του ετήσιου δείκτη λόγω της προετοιμασίας και φιλοξενίας του τουρνουά», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ρωσία ξόδεψε 688 δισ. ρούβλια για να οργανώσει το ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Περίπου το 79%, ή 751 δισ. ρούβλια, από το σωρευτικό αποτέλεσμα επετεύχθη από την επιστροφή της επένδυσης.

«Με πενταετή προοπτική, ο αντίκτυπος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 150-200 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως, γεγονός που ταιριάζει με το αποτέλεσμα που παρατηρήθηκε όταν οργανώθηκε και διεξήχθη το γεγονός. Περίπου το ένα τρίτο του μελλοντικού αποτελέσματος αναμένεται να προέλθει από τον τουρισμό και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», ανέφεραν οι διοργανωτές.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα του Μουντιάλ στο ρωσικό ΑΠΕ ξεπέρασε τον αντίκτυπο από τις διοργανώσεις σε Βραζιλία, Γερμανία, Νότια Κορέα και Νότια Αφρική και πλησιάζει αυτόν της Ιαπωνίας.

Πηγή: HTTPS://SPUTNIKNEWS.GR